7 Şubat 2015 Cumartesi

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır? Diş Bakımının Önemi Nedir? Yapılmazsa Ne Tür Sorunlarla Karşılaşılabilir?


Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre köpekler insanlara göre diş çürüklerine daha az eğilimliler. Ama köpekler de bizler gibi özellikle bazı diş problemlerinden dolayı muzdarip. Örneğin; tartar, diş eti çekilmesi, plak oluşumu gibi.
Diş hastalıklarında unutulmaması gereken en önemli nokta; bu hastalıklar hayvanın hayatını tehdit edici başka sorunlara da yol açabilir tıpkı insanlarda olduğu gibi. Bunlara ilerleyen konularda değineceğim.
Şimdi köpeğinizin yaşam kalitesini artıracak ağız bakımının nasıl yapılacağını anlatmaya başlayalım:

Köpeğinizin Dişini Nasıl Fırçalayabilirsiniz?

  • Köpeğinizin dişini fırçalamak için insanlar için olan diş fırçalarından kullanmayınız. 
  • Köpekler için satılan özel diş fırçalarından alınız. Tercih etmeniz gereken diş fırçası çift başlı olanlardır. Köpeğinizin dişini damak hattı boyunca 45 derecelik açı oluşturacak şekilde fırçalayın.
  • Köpeğiniz ilk başlarda bu durumdan hoşlanmayabilir. Ama er ya da geç ikiniz de bu durumu güzel hale getirecek en uygun yolu bulacaksınızdır.
  • Bu uygulamayı yapmak için en doğru zaman köpeğinize yoğun bir egzersiz yaptırmanızdan sonrasıdır. Böylelikle yorgun olacak ve hareketsiz oturma eğilimi daha fazla olacaktır.
  • İlk zamanlarda aşırıya kaçmamaya ve süreyi kısa tutmaya çalışın. 
  • Yavaşça yapmaya başlayın ve tüm ağızı bitirmemiş olsanız bile köpeğiniz tedirgin olmaya başlayınca durun.
  • Her gün zamanı biraz daha artırabilirsiniz.
  • Çok zaman geçmeden köpeğiniz bu işlemi iple çekmeye başlayacaktır :)
Yavruyken Başlayın!
Köpeğiniz yavruyken dişlerini fırçalamaya başlamak köpeğinizin alışması için de daha kolay olacaktır.

Doğru Diş Macununu Seçmek
Köpeğiniz için insanlar için olan diş macunlarından kullanmayınız. İnsanların kullandığı çoğu diş macunu florür içerir ve bu madde köpekler için zehirlidir. Köpekler için olan diş macunlarından alınız.

Dişleri Temizlemek İçin Çiğneme Çubukları ve Oyuncakları
Köpeklerin diş eti ve dişlerini kuvvetlendirmek için tasarlanmış sentetik kemikler ve çiğneme oyuncakları vardır. Çiğnemesi için güvenli şeyler verdiğinizden emin olun. Çünkü sert şeyler köpeğinizin dişinin kırılmasına neden olabilir. 
Köpeğinize çiğnemesi için iyi bir kemik vermek dişlerini güçlü tutmaya yardımcı olacaktır. Tabii unutulmamalıdır ki sadece çiğneme çubukları tek başına ağız sağlığını korumak için yeterli değildir. Dişleri fırçalamak da bir o kadar önemlidir.

Veteriner Hekime Ne Zaman Gitmek Gereklidir?
Köpeğinizin ağzını her hafta mutlaka bir kere kontrol edin. Ağız problemleri ile ilgili belirli işaretleri bu şekilde görebilirsiniz. Buna göre de veteriner hekime götürebilirsiniz. Bu işaretler:
  • Kötü kokulu nefes
  • Yeme ve çiğneme davranışındaki değişiklikler
  • Yüz ve ağzı pati ile kaşımak
  • Yanlış hizalanmış ve eksik dişler
  • Renksiz ve kırık dişler
  • Diş eti çizgisi boyunca sarımsı kahverengi tartar
  • Ağız içindeki çıkıntı ve büyümeler
  • Kanamalı diş etleri
Ne Kadar Sıklıkla Hekime Götürülmelidir?
Köpeğiniz sağlıklı dişlere sahip olsa da tıpkı bizlerde olduğu gibi 6 ayda 1 hekime kontrole götürülmelidir. 

Köpeklerde Sağlıksız Dişlerden Kaynaklanan Ciddi Sağlık Problemleri Nelerdir?
Bakımsız dişler ciddi sağlık sorunlarına yol açarlar hatta bazıları ölüme kadar götürür.
1) Kalp kapakçıklarının enfeksiyonu
Ağızdaki bakteriler göç edebilir ve de kalp kapakçıklarına yerleşebilir. Kalıcı olarak kalp dokusuna zarar veren ve de kalp yetmezliğine neden olan bakteriyel endokarditise(kalbin iç bölümünün enfeksiyonu) yol açabilir.
Image source:  @MariposaVeterinaryWellness via Flickr

2) Karaciğer Apseleri
Karaciğer süzme işini gerçekleştirir. Bu nedenle ağızdan bakteri alındığı zaman enfeksiyon kolayca karaciğere yayılır. Tedavi uzun ve zorludur. Aynı zamanda pahalıdır ve de ölümcül olabilir.
shutterstock_222481561

3) Septisemi
Ağızdan alınan bakteriler kan dolaşımına geçebilir ve septisemiye neden olabilir. (Septisemi; kanın gidebileceği her yere gidebilen sistemik bir enfeksiyondur.) Septik hayvanlara uzun ve uygun tedavi yapılmadığı sürece sonu ölümcüldür.
Image source:  @USArmyAfrica via Flickr

4)İştahsızlık
Kötü dişler son derece acı verici olabilir ve de iştahsızlığı neden olabilir. Küçük köpekler için kilo kaybı çok kötü sonuçlar doğurabilir. Organ yetmezlikleri baş gösterebilir.

5)Osteomyelitis (Kemik iliği iltihabı)
Şiddetli seyreden diş hastalıkları kemik enfeksiyonlarına ve hatta çenenin kırılmasına neden olabilir. Kemik enfeksiyonları acı verici olmasının yanı sıra iyileşmeyebilecek kırık maksilla ve mandibula gibi yaşamı tehdit edici komplikasyonlar doğurabilir. Kemik kırıldığı zaman kemiğin iyileşmesi ve de hekimin bu tarz kemik kırığını opere etmesi oldukça zordur.
Image source: @Jason via Flickr

Sevgiler pati dostları :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder