6 Şubat 2015 Cuma

Kedinizin ısırma ve tırmalama huyunu nasıl değiştirebilirsiniz?





**Kediler sakin yaratılışlı canlılardır. Bu sebeple gerçekten gerekli görene kadar ne ısırma ne de tırmalama taraftarıdırlar. Ama bazı durumlarda tırmalar ve de sahiplerini yaralarlar. Bu durumun acı vermesinin yanı sıra enfeksiyonlara neden olabileceği de aşikardır. Bu nedenle kedinizin sizi tırmalamasını veya ısırmasını nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek ve de tırmaladığında nasıl davranacağınızı bilmek gayet yararlı olacaktır.
**Bölümlere bölerek aşama aşama anlatacağım.

BÖLÜM -1- Isırma ya da Tırmalamaya Verilen Tepki
1.1-Sakinliğinizi koruyun: 
Bu durumda sakinliğini korumak çok önemlidir. Asla vurmayın, bağırmayın, kovalamayın, kısacası öfkenizi kontrol edin. 
Kesinlikle cezalandırmaya çalışmayın. Çünkü kediniz bunu asla anlamayacaktır. 
1.2-Kendinizi bu durumdan tamamen soyutlayın:
İlk yapmanız gereken şey kedinize dokunmaya son vermektir. Ellerinizi tırmalayamayacağı bir şekilde birleştirin. Eğer kediniz birkaç saniye içinde sakinleşmezse; yavaşça yerinizden kalkın, bacaklarınızda duruyorsa yere düşsün. Sonra odadan çıkın ve kediniz sakinleşene dek dönmeyin.
*Tırmalama ve ısırma sonrası kedinizi kesinlikle sevmeyin ve de gülmeyin. Bu ona karışık sinyaller yollayacaktır. Sonrasında siz gülerken gelip tırmalamasına neden olabilir.
Stop a Cat from Biting and Scratching Step 2 Version 3.jpg
1.3-Kedinize çıkış yolu sunun:
Eğer siz bir odadan diğerine geçmeye çalışırken, kapının önünde tıslayan bir kedi duruyorsa; duruma öncelikle onun gözünden bakmaya çalışın. O anda kedinin düşüncesi; kıstırılmış olduğu ve de sizin onu ezerek geçmeye çalıştığınızdır. Bunu bir tehdit olarak algılar. Bu durumda kaçmak ister, ama kaçacak bir yer yoktur, o da saldırıya geçmeyi seçer. Bu durumda yapılacak en doğru şey kenara çekilip kedinin geçmesine izin vermektir ve bunu hızlıca yapacaktır. 
*Kediniz ısırıp tırmaladıktan sonra 20 dakika boyunca yemek vermeyin, yoksa bunu ödül zannedebilir.
1.4-Kedinizin davranışını değiştirmesine neyin teşvik olacağını öğrenin:
Kediler en iyi şekilde pozitif teşviğe yanıt verirler. Yani uygun bir davranış ödüllendirilirken, uygun olmayan bir davranış görmezden gelinmelidir.
*Kediye ısırması için kedi nanesi dolu bir fare verebilirsin.
Stop a Cat from Biting and Scratching Step 6 Version 3.jpg
1.5-Ses ve vücut metodunu dene:
Kediniz sizi ısırdığı ya da tırmaladığı anda, otoriter bir sesle "Hayır" de. Aynı zamanda da işaret parmağın ile kediye doğru işaret et. Sert bir şekilde kediye direkt olarak bak. Dik bir şekilde kediye bakmak kedi tarafından dominantlık kurma olarak algılanmaktadır.
1.6-El çırpma metodu:
Kediniz sizi ısırdığı veya tırmaladığı durumda, ellerini çırp ve kararlı bir ses tonu ile "Hayır" de. Kedinize kesinlikle bağırmayın ve de direkt olarak yüzüne karşı ellerinizi çırpmayın. Yoksa bu durum onu korkutur ve sinirlendirir. Bunu her ısırdığında veya tırmaladığında tekrarlayın. Kediniz bu şekilde yapmaması gerektiğini öğrenecektir.
*Bu metod sadece agresif ve dominant kediler içindir. Ürkek kediler için kullanmayınız.
1.7-Kediyi görmezden gelmeyi denemek:
Kediniz sizi ısırıp tırmaladığında, ayağa kalkın, küçümseyen bir tavırla hiç bir etkileşim kurmadan yürüyüp gidin. Kedinin odada yalnız kaldığında ve 10dakika boyunca kimseyle iletişim kuramayacağından emin olun. Bu yöntemi her ısırıp tırmaladığında tekrarlayın. 
*Bu metod tüm kedilerde işe yaramaz. Kedinizin sevecen olması önemli bir kriterdir.

BÖLÜM -2- TIRMALAMA VE ISIRMADAN KORUNMA
2.1-Yavru kedinizle oyun sırasında kabul edilebilir limitleri belirleyin:
Nasıl oyun oynayacağınızı siz belirleyin. Eğer oynarken sizi az da olsa ısırırsa, elinizi hemen çekin. Yerinizden kalkıp gidin. Bu şekilde oyunun bittiğinin sinyalini verirsiniz. Bu davranışının sürekliliğini sağlarsanız, kedinizle neşe içinde oyun oynayabilirsiniz.
*Eğer kediniz size sevgi ısırıkları veriyorsa ve siz bunu engellemek istiyorsanız, yavaşça kediniz geriye itin. Bu onu rahatsız edecektir. 
2.2-Eliniz ya da parmaklarınızla kediniz oynatmak yerine kedi oyuncaklarını kullanın:
Kediler oyun esnasında kibar olmayı genellikle unuturlar ve bunun sonucu bir tırmıkla karşılaşabilirsiniz. Bundan korunmak için, kedinize sizden tamamen bağımsız oyuncaklar verin. Bir lazer, ipin ucunda bir oyuncak, kedi naneli fare gibi.
*Kediler ısırmaya tırmalamaya ihtiyaç duyarlar. Bunu gidermeleri için mutlaka oyuncak verin.
2.3-Kedinizle belirli oyun zamanı yaratın:
Günlük 5-10 dakikalık oyun zamanınız olsun. Kedinizi bir oyuncağın peşinde koşturabilirsiniz. 
*Bu davranış mental olarak kedideki kovalama davranışını uyaracak ve de kedinin fiziksel olarak yorulmasına neden olacaktır. Yorgun bir kedinin tırmalamaya takati de daha az olacaktır.
2.4-Kedinizi kısırlaştırın:
Kısırlaştırılmamış kediler kısır olanlara göre bölgelerini koruma konusunda daha serttir. Kısırlaşmamış kedi agresif olacak diye bir kaide yoktur ama kısır olan kesinlikle daha sakindir, daha sosyal ve evine düşkündür.
2.5-Saldırganlıklarının ön işaretlerini öğrenin:
Genişlemiş pupiller, dalgalanan tüyler, mırmırlarının kesilmesi gibi belirtiler olabilir. Kulaklar dümdüz geriye yatmış, ağız köşeleri geriye çekilmiş, ya sessiz ya da hafif hırlama-tıslama sesi çıkarabilir.
*Kedinizin vücut işaretlerini düzgün öğrenin. Çünkü kedilerin pupilleri ilginç bir şey gördüklerinde de genişler.

BÖLÜM -3- PEKİ KEDİ NEDEN TIRMALAR YA DA ISIRIR?
*Annesi tarafından terkedilmiş, insan tarafından büyütülmüş kediler genellikle nasıl oynayacaklarını bilmezler.
*Stres altında olabilirler. Evdeki ufak bir değişim bile buna neden olabilir.
*Oyun oynarken bilinçsizce yapılıyor olabilir.
* Hasta ya da acı çekiyor olabilir. 

İyi akşamlar pati dostları...
Sevgiyle kalın...


2 yorum:

  1. Değerli bilgiler için çok teşekkürler.
    Mırk sevgiler ♡

    YanıtlaSil
  2. kedi tırmalama ürünü çok önemli https://www.keditirmalama.com/ hakkında bilgiler buradan öğrenebilirsiniz.

    YanıtlaSil